Program XIV Festiwalu Opolskich Smaków
2023-08-22
Festiwal Opolskich Smaków, jak co roku, zapowiada niezapomniany weekend pełen pyszności i dobrej muzyki. W dniach 25-27 sierpnia miłośnicy kuchni regionalnej oraz melomani już po raz 14. spotkają się na pl. Kopernika, aby wziąć udział w tym wyjątkowym wydarzeniu – informuje Urząd Miasta.
Tradycyjnie przed Centrum Handlowym Solaris pojawią się domki wystawiennicze z pysznościami lokalnych producentów i restauratorów. Na spragnionych dobrego jedzenia czekać będą również food trucki oferujące dania z różnych zakątków świata, m.in.: Ameryki, Grecji, Meksyku oraz Japonii. W dniu otwarcia festiwal odwiedzi także wyjątkowo słodka, interaktywna ciężarówka Wawel Truck serwująca słodkie zabawy ze słodyczami w roli głównej. Największa na Opolszczyźnie impreza kulinarna to również świetna okazja do degustacji piw rzemieślniczych o unikatowych smakach i aromatach, które zostały stworzone przez małe browary z pasją i dbałością o najwyższą jakość.
Nie zabraknie spotkań z pasjonatami gotowania, dzięki którym poznamy bogactwo i różnorodność tradycji kulinarnej naszego regionu. Szefowie kuchni znanych restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj zaprezentują swoje popisowe dania, których będzie można skosztować. Główną gwiazdą Festiwalu będzie pochodzący ze Śląska Kuba Tomaszczyk, najmłodszy w Polsce zwycięzca popularnego programu „MasterChef” oraz finalista „MasterChef Junior”. Jego sobotni pokaz 26 sierpnia dostarczy niezapomnianych kulinarnych inspiracji, a przygotowane przez niego dania z pewnością zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Festiwal Opolskich Smaków to także warsztaty dla małych i dużych, podczas których będzie można przygotować zdrowe, dietetyczne jedzenie, udekorować wakacyjne smakołyki, czy przygotować ozdoby z wosku pszczelego. To także ciekawe panele dyskusyjne oraz świetna muzyka. A tej z pewnością nie zabraknie. Wszystko za sprawą Craft Music City, trzydniowego konkursu muzycznego, który odkryje oraz przedstawi szerszej publiczności młodych, debiutujących artystów. Wśród zgłoszeń jury konkursowe wybrało 9 finalistów, którzy zaprezentują się na scenie festiwalu i powalczą o nagrodę w postaci własnego koncertu w Narodowym Centrum Polskiej Piosenki. O tym, kto zwycięży, zdecydują uczestnicy imprezy.
Organizatorami XIV Festiwalu Opolskich Smaków są: Miasto Opole, Centrum Handlowe „Solaris”oraz Agencja „Craft Music”. Partnerzy wydarzenia to: Energetyka Cieplna Opolszczyzny S.A., Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna, Lasy Państwowe, Zakład Komunalny w Opolu oraz Narodowe Centrum Polskiej Piosenki.
XIV Festiwal Opolskich Smaków FOOD & MUSIC
PROGRAM:
Piątek 25 sierpnia
15.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
15.00 – 20.00 – Wawel Truck - interaktywna ciężarówka pełna atrakcji
15.00 – 18.00 – Akademia golfa dla dzieci (Karolinka Golf Park)
15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem kuchni restauracji Śtantin Stare Siołkowice Danielem Lazinka: Pranzunki – popularna potrawa śląskiej wsi.
15.00 – 18.00 – Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Przystawka – tatar z śledzia z majonezem lubczykowym, podany na toście francuskim oraz danie główne – risotto z kaszanką, jabłkiem, rzodkiewką i śmietaną z Olesna. 18.00 – Oficjalne otwarcie festiwalu
18.00 – 21.00 – Koncerty finalistów Craft Music City
Sobota 26 sierpnia
12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!
12.00 – 17.00 – Warsztaty dla dzieci: Lukrowanie wakacyjnych słodkości
12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefową kuchni Bistro Finezja z Tułowic Kingą Gallą: Faworki z karpia niemodlińskiego w dwóch odsłonach: z musem z pieczonej dyni i papryki oraz sosem chrzanowym z kaparami
13.00 – 18.00 – Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci „Las i jego dobro”.
13.00 – 13.30 – Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem
13.30 – 18.00 – Gotowanie z Kubą Tomaszczykiem (MasterChef Junior, MasterChef):
– Starter: tatar z sarny, marynowane grzyby, grzanka z pesto ziołowym i olejem głubczyckim
– Danie główne: casolett z golonką i fasolą wrzawską, kiełbasą jałowcową i udkami kaczymi
– Deser: sernik z mascarpone z karmelizowanymi owocami leśnymi i z ziemią z czekolady
15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem restauracji Zamkowy Młyn Krapkowice Arkadiuszem Chwałkiem: Karminadle z tymiankiem, pure ziemniaczanym z nutą musztardową oraz musem z pietruszki i sianem z pora
15.00 – 15.30 – Panel dyskusyjny: Produkty pszczele żywią i leczą
16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las jako spiżarnia i nie tylko
18.00 – 21.00 – Koncerty finalistów Craft Music City
Niedziela 27 sierpnia
12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefem Restauracji Hotelu Mercure Opole Radkiem Bebekiem: Żurek na maślance
12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!
13.00 – 17.00 – Warsztaty: Zabawy z woskiem pszczelim
13.00 – 17.00 – Gotowanie z Karolem Kusem (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej patelni
15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem restauracji Opolanka Marcinem Klichem: Mus z chałwy, przecier z czarnej porzeczki i ciasto parzone
15.00 – 18.00 – Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Curry drobiowe z trawą cytrynową i kuskusem z kalafiora
15.00 – 15.30 – Panel dyskusyjny: Pszczoły to sól ziemi – bez nich nie przeżyjemy
16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym
18.00 – 21.00 – Koncerty finalistów Craft Music City